No products in the cart.

ISBN Nedir? Nasıl Temin Edilir?

Kitap bastırmak istiyorsunuz ve yayıncılık konusunda bazı terimler hakkında daha detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa “bukitapbenim” tarafından hazırlanan bilgilendirme sayfalarıyla kafanızdaki karışıklıkları giderebilirsiniz. Eserlerde kullanılan ISBN nedir? Nelere Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) verilir? Hangi çalışmalarda ISBN zorunluluğu yoktur? ISBN nasıl alınır? ISBN’nin faydaları nelerdir? Tüm bu sorulara cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Öncelikle şunu belirtelim ki, çalışmanızın yayınevi tarafından basılmasını isterseniz, Kültür Bakanlığı’ndan ISBN numarası ve bandrol alımlarını gerçekleştiriyor ve belli başlı kitap satış noktalarında satışını gerçekleştiriyoruz. Yine de ISBN hakkında detaylı bilgi için buyrun;

Eserlerinize ISBN Güvencesi

Günümüz iletişim teknolojileri ile bilgiye daha kolay ve hızlı ulaşan bir dünyada yaşıyoruz. Böyle bir ortamda, bireye özgü eser ve kaynakların da özellikle dijital medya ortamlarında hızla tüketildiği ve akabinde çöpe kolayca atıldığı sonucu doğmakta. Hal böyle olunca bukitapbenim.com imdadınıza yetişiyor ve eserinizi güvence altına alıyor. Bu güvence nedir diye sorarsanız. Eserlerinizin tabi ki ISBN güvencesine kavuşması.

Kitap bastırmak istiyorum diyorsanız, tek yapmanız gereken bukitapbenim.com’a ulaşmak. ISBN ile eserinizi güvence altına alırken, hem hızla artan bilgi üretiminde sizin de yeriniz olduğu gibi hem de geniş çapta kullanıma sahip olan bu ortamda eseriniz bilgisayarınızın deposu veya kütüphanenizin tozlu raflarında değil, uluslararası standartlara kavuşan bir özelliğe kavuştuğuna tanık oluyorsunuz. Bu nedenle ülkemizde ISBN ile basılan yayın sayısı gün geçtikçe artıyor.

ISBN Nedir?

ISBN (International Standard Book Number), hızla değişen ve gelişen dünyamızda artan bilgi üretimini izleyebilmek ve geniş çapta kullanıma sunmak için 1972 yılında Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından hazırlanan ve üye ülkelerin onayı ile yürürlüğe giren bir kitap numaralama sistemidir (Vikipedi, 2017).

Amaç, kitap numaralarının uluslararası bir yöntemle düzenlenerek standardize edilip, Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) verilerek belirli bir yayımcının yayınladığı bir materyalin kimliğini tanımlamaktır. ISBN 13 haneli bir numaralama sistemidir. ISBN sistemi, yayınlanan her materyale bir tanımlama numarası verir.

ISBN Kodu

Nelere Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) verilir?

Basılı materyal (kitap, katalog, yıllık vb.)
Mikroformlar
Video, film ve kasetler (eğitim amaçlı)
Karma yayın araçları (kitap+kaset, kitap+CD gibi)
Bilgisayar yazılımları (eğitim amaçlı)
Atlas ve haritalar
Braille alfabesiyle yazılmış materyal
Elektronik yayınlar (http, www, ftp, CD, disket vb.)

Nelere Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) verilmez?

Takvim ve günlükler
El yazması eserler
Broşürler Poster, afiş ve gazeteler
Gösteri programları (tiyatro, müzikal, resital, konser vb.)
Okul müfredat programları
Formlar
Ajandalar
Fiyat listeleri, satış ve reklam katalogları, reçeteler
Kitap haline getirilmemiş makale, genelge, yönerge vb. materyal

ISBN nasıl alınır?

ISBN işlemleri 2007 yılından itibaren Internet üzerinden yapılmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı ISBN Türkiye Ajansı tarafından alınan başvurularda dikkat edilmesi gerekenler:

İnternet sayfasına girip (www.ekygm.gov.tr) ISBN bölümüne giriş yapınız.
Sisteme kayıt olmak için “Yeni Yayımcı Başvuru” formunu doldurup yazıcı çıktısını alınız.
Çıktısını aldığınız formu imzalayınız. (Firmalar ve Şahıs Şirketlerinin imza ve kaşeli bir şekilde evrak göndermesi gerekir. Kamu Kurumları, Üniversite, Dernek ve Vakıfların İmza, Kaşe ve Mühürlü bir şekilde evrakı göndermesi gerekir. Şahıs Yayımcıların imzalı olarak formu göndermesi yeterlidir.)
Bağlı bulunduğunuz ilin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden alacağınız Yayımcı Sertifikası’nın fotokopisi. (Hukuki adınız ile düzenlemiş olduğunuz kaşenin, sertifikada belirtilen yayımcı adı ile aynı olması gerekmektedir. Şahıs yayımcı/Yazar yayımcıların Yayımcı Sertifikası almasına gerek yoktur.)
Yeni Yayımcı Başvuru formu ve Yayımcı Sertifikası fotokopisini posta/kargo ile ISBN Türkiye Ajansı’na (Adres: Fevzipaşa Mahallesi Cumhuriyet Bulvarı No:4/248 B Blok Ulus-Ankara) ulaştırınız. Faks veya e-posta ile yapılan evrak gönderimleri dikkate alınmaz.
Başvuruların ulaşmasının ardından evraklarınız kontrol edilecek, e-posta yoluyla tarafınıza ISBN Türkiye Sistemi, Kullanıcı Adı ve Şifre bilgileriniz gönderilecektir.
Size gönderilen giriş bilgileri ile sayfamıza “Kayıtlı Kullanıcı Girişi” bölümünden giriş yapınız.
Yeni Eser (Materyal) Başvurusu formunu internet üzerinden doldurunuz.
Yapmış olduğunuz başvurular internet üzerinden değerlendirilecek ve ISBN’iniz atanacaktır. Atanan ISBN’lere ilişkin bilgiler, sistemde “Yayınlarım” isimli bölümde bulunacaktır. ISBN bilgilerinizi, kullanıcı adı ve şifreniz ile sisteme girip bu bölümden öğrenebilirsiniz (ISBN Türkiye Ajansı, 2017).

Yayıncı Kaydı

Öncelikle materyali yayımlayacak olan yayıncı (yayının yasal haklarına sahip olan ve eserin üzerinde adı yayıncı olarak geçecek olan kişi, kurum, kuruluş, vakıf, dernek vb.) kaydının yapılması gerekmektedir. http://ekygm.gov.tr/isbn.html adresinden sayfaya erişilerek yayımcı başvuru işleminin yapılması gerekmektedir (Yayıncılar Birliği, 2017). Kültür ve Turizm Bakanlığı ISBN Türkiye Ajansı üzerinden işlemlerinizi biz yapıyoruz.

ISBN ataması

Yayınlanacak materyallerle ilgili bilgiler sisteme kaydedildiğinde ISBN Türkiye Ajansı çalışanları, geliş sırasına göre kontrolleri (ve gerektiğinde düzeltmeleri) yaparak eserlere ISBN ataması yapılır. ISBN ataması yapılan yayınlara ait bilgiler program tarafından otomatik olarak yayıncının e-posta adresine gönderilir.

Yayıncılarımız ISBN’leri e-postalarından ve ISBN sisteminden (yayınlarım bölümünden) görebilirler. Ajansa yapılan başvurulara (aşırı bir yoğunluk ve sorun olmadığı takdirde) aynı gün içinde ISBN ataması yapılır.

Her hangi bir sorundan dolayı ISBN ataması yapılmayan yayınlarla ilgili olarak, formu dolduran kişiye e-posta atılarak sorun bildirilir ve yayının notlar bölümüne sorunla ilgili uyarı eklenir.

ISBN ataması yapılan yayınların, bilgilerinin ve basılıp basılmadığının kontrolünün yapılabilmesi için bir örneğinin ve materyal formunun çıktısının kaşeli ve imzalı olarak Ajansa gönderilmesi gerekmektedir (Yayıncılar Birliği, 2017).

ISBN’ nin Sağladığı Yararlar

Yayımcı ön sayısı verilen yayımcılara ilişkin bilgiler, altı ayda bir Uluslararası ISBN Merkezine bildirilmekte, Merkez tarafından yayınlanan “Uluslararası Yayımcı Kataloğu” aracılığı ile bu sisteme kayıtlı ülkelere duyurulmaktadır. ISBN alan materyale ilişkin bilgiler, ISBN Türkiye Ajansı olarak Kütüphaneler Genel Müdürlüğü’nce ilgili çevrelere iletilmektedir. ISBN, barkod üretiminde yoğun olarak kullanılması nedeniyle, ticari dağıtım sistemlerine hız ve etkinlik kazandırarak yayımcılar ve kitap satıcıları arasında etkin ve ekonomik bir iletişim sağlayacağı gibi, materyal siparişlerine, yazışmalara ve bibliyografik tarama işlemlerine de hız kazandırmaktadır. Kütüphane içi sipariş, satın alma ve ödünç verme ile kütüphanelerarası ödünç verme işlemlerini, toplu katalogların oluşturulmasını kolaylaştırmaktadır (Yayıncılar Birliği, 2017).

bukitapbenimlogo
Kolektif House, 34394 Levent Istanbul TR Esentepe Mh. Harman Sk. Numara: 5 (0212) 420 00 46 bilgi@bukitapbenim.com
Ücretsiz Kargo
100 TL Üzeri
× WhatsApp Hattı !